woensdag 16 november 2011

NY dag 7


Vandaag is het museumdag, we doen niks anders. Eerst naar het Guggenheim en we hebben geluk. We hebben allebei een coup de foudre met de artiest die daar op dat moment een overzichtstentoonstelling heeft: Maurizio Catellan. Heerlijk, humoristische kunst met een duister randje. In plaats van werken te selecteren en tegen de muren te hangen, koos Catellan voor iets anders. De tentoonstelling heet 'All' en dat is vrij letterlijk. Cattelan heeft namelijk al zijn werk (of kleinere uitvoeringen daarvan) in een sculptuur opgehangen. We liepen van boven naar beneden in de Guggenheim-spiraal ( het gebouw is echt tof) en intdekten telkens nieuwe dingen.
De permanente tentoonstelling is heel beperkt, er liep ook nog een kleinere tentoonstelling rond Kandinsky.
Intussen verscheen er in De Morgen een artikel over Cattelan net als we terug waren.
Na het Guggenheim spurten we terug naar het Metropolitan museum voor een highlights-tour. Een kwiek madammeke neemt ons mee op een hallucinante trip van een uur waar een Grieks beeld van de zesde eeuw voor Christus wordt gevolgd door een knap hedendaags werk van een Afrikaanse kunstenaar en meteen daarna een mooi uitleg over Vermeer. Daarna gingen we nog onze eigen weg en zagen we de impressionisten, Renoir schildert toch zo'n mooie ogen en Monet, tja, dat is gewoon echt mooi.
Oona krijgt het moeilijk, wil niet eten en is wat koortsig. We gaan naar het Whitney-museum (Amerikaanse kunst) maar waren op 12 minuten weer buiten. De werken van Hopper hadden ze allemaal verstopt (buiten eentje, niet de mooiste) en veel zin om de hedendaagse experimentele kunst te ontdekken van jonge Amerikaanse kunstenaars hebben we niet met een koortsig kind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten