maandag 9 juni 2014

Gegeten en goedgekeurd: april. Met havermout, hartige cakejes en spesjale tarte tatin!

Op 9 juni bloggen over wat ik april heb gegeten, ach ja. Enkele toppers van de maand april!
  • Overnight-oats
Havermout is kei hip en overnight-oats zijn nog hipperder. En nu eindelijk getest en goedgekeurd!
Het komt erop neer dat je je havermout een nachtje laat weken. Ik lust graag havermoutpap, maar dat is altijd zo heet! En 's ochtends heb ik graag een fris smaakje. En het voordeel is dat je je potje maar uit de koelkast moet pakken. Als je er 's avonds aan denkt uiteraard, nog een kleine hindernis die ik moet overwinnen.
Ik laat 30 gram havermout weken met melk en yoghurt en een lepeltje honing. Ik zwier er nog een banaan bij 's ochtends en het is perfect. En nu experimenteren maar: noten, pitten, rozijnen, kaneel,...
En dan moet ik ook nog eens opzoeken hoe dat zit met superfoods zoals Goyi-besjes en chia-zaad want dat is ook hier bijzonder hip. Is er iets van aan of is het een nieuwe hype? To be continued!
  • Hamburgers met ovenfrietjes
Comfortfood bij uitstek in een (redelijk) gezonde versie!

Versie 1: wortelburgers
2 grofgeraspte wortels
1 ei
1 handjevol gehakte cashewnoten
1 handje havervlokken
Tandoori-kruiden (of iets dergelijks)
zout/peper

Alles mengen en er dan bloem bijdoen (per eetlepel) tot je een mengsel krijgt dat niet te sappig is en dat je dus kan vormen tot platte schijven, bakken in olie.

Versie 2: linzenburgers
1 blik linzen
1 handjevol pindanoten (geroosterd, ongezouten)
3 eetlepels zonnebloempitten
1 handje havervlokken
Komijn/zout/peper

Ook hier bloem toevoegen tot je een goed mengsel hebt. Of kikkererwtenmeel, dat is wel lekker maar nu ook weer niet spectaculair van smaak.

Ovenfrietjes
Gewone en zoete aardappelen in dikke lui-wijven frieten snijden (dus met de schil eraan, wel eerst schoon frotten). In een kom doen, twee eetlepels olijfolie erbij en zout en peper van de molen. Heel goed schudden en roeren zodat aan elke kant van elk frietje wat olie kleeft. Aardappelpartjes uitspreiden op een bakplaat of ovenschotel, maar zorg dat er maar één laag is.
10 mintuen in de oven, omdraaien en nog eens 10 minuutjes.
Zeer lekker bij gebrek aan Belgische frietjes!

En als ik nu zeg dat ik ook mijn pistolekes vers bak, dan zien jullie mij helemaal als een huisvrouwke, wat ik in feite ook ben. Maar ik moet zeggen: mijn hamburgers zijn echt superlekker.
  • Paprika-cakejes
Dit recept schreef ik over uit een tijdschrift op café en ze zijn lekker, maar voor verbetering vatbaar. Volgende keer kies ik zeker voor zelfrijzende bloem + extra bakpoeder. Maar toch, heel lekker!

170 gram bloem
2 tl bakpoeder
2 eieren
4 eetlepels olijfolie
80 ml melk
-> alles bij elkaar zwieren, niet nodig om eiwitten op te kloppen dus

1 paprika in klein stukjes
6 cherry, gehalveerd of in vier
50 gr geraspte mozzarella
Zout/peper/tijm
-> erbij smijten en in cake/muffin vormpjes.

  • Tarte Tatin uit Plenty
Ik kreeg het geweldige kookboek 'Plenty' cadeau en het eerste dat ik maakte was deze taart!
Het was de eerste keer dat ik zelf caramel maakte. Het was perfect, ik zette het vuur uit, maar had er niet aan gedacht dat mijn (gietijzeren) panneke nog warm blijft en dus de caramel nog verder 'bakt'. Dus volgende keer moet ik zorgen dat ik alles beter heb klaarstaan en onmiddellijk de karamel in de taartvorm kan kappen.
Zorg dat je dat boek te pakken krijgt of zoek even op google en je vindt het recept zo!

De foto is van het boek zelf, maar de mijne trok er toch wel op!

Ik maakte daarna nog de tarte tatin van Jeroen Meus, maar dat werd een flop. Slecht deeg, te kort in de oven maar ook: dat is toch super voos, gewoon halve appels in plaats van partjes? Misschien moet ik voor een keer toch maar kiezen voor Piet.



2 opmerkingen:

  1. Supertips voor die havermoutpap en voor die wortelburgers! dat ga ik eens proberen! Smakelijk! Julie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Katelijne, ik heb doe "overnight oats" gedaan, maar het "weken" lukte volgens mij niet goed. De havermout was niet geworden (wat ik verwacht had): een gezwollen brij zoals je het zou verwarmd hebben..wat is dan het nut van het 's nachts te laten weken als de havermout niet van textuur verandert? Julie

    BeantwoordenVerwijderen