zondag 27 januari 2013

Hoe doen die andere ouders dat?

En toen zei de directeur, die er helemaal uitzag als een schooldirecteur, hoe laat de nieuwe kleuterschool gedaan zou zijn. Om 15u20 om precies te zijn.
Ik had een tijd ontkend, zei mijn lief, en hij had gelijk. Want een kind dat iets na drie van school komt en een moeder die iets voor zes thuiskomt, nou, dat past niet helemaal.
Paniek. Maar ook ongeloof. De refter (melkbusjes en thermossen stonden klaar) zat vol ouders en jengelende kinderen. Hoe gaan zij dat in godsnaam allemaal regelen? Kinderen collectief in de nabewaking steken? Onszelf wijsmaken dat we wél goede ouders zijn omdat we in het weekend echte quality-time hebben?
Gelukkig is mijn lief een rustige mens. Een berekening en wat gepuzzel en ons leven ziet er vanaf november wél haalbaar uit. Een combinatie van 4/5 werken (wat nu ook het geval is) en  een beurtrol voor langer werken/vroeger stoppen moeten ons allebei genoeg tijd gunnen met ons schatje en daarbij rekenen we op de bijzondere flexibiliteit van ons beider werkgevers. Hebben wij even geluk.
Dat nieuwe buurtschooltje zal het hopelijk niet worden, want de klaslokaaltjes waren niet groter dan de gemiddelde living. Ik overdrijf niet eens heel erg. De ouders hadden zich allemaal in dat klasje gepropt, wat de sfeer natuurlijk ook niet ten goede komt, maar het beviel ons niet.
Maar de echte paniek zal voor over een paar maanden zijn. Als er geen plek is voor ons schatje in één van top tien (!) aangeduide voorkeurscholen. Dat gebeurt, echt. In de net haalbare weekplanning past wellicht geen fietstocht naar de andere kant van de stad. We gaan alvast op bezoek bij multiculturele schooltje op 100m en de freinetschool op 400m afstand. En dan vullen we braaf onze top tien in en wachten geduldig af.
We hebben één zekerheid. 15u20, zo laat stoppen ongeveer alle Antwerpse kleuterscholen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten