zondag 12 maart 2017

Wat me motiveert om te lopen

Het is waar: achteraf voel je je zo goed. Fysiek, want dat doet deugd aan je lijf. En in je hoofd, want je bent fier op jezelf.
Maar ik schijn dat allemaal te vergeten elke keer, dus moeten er andere dingen zijn die mij motiveren.

  • Muziek
Er zijn mensen die met muziek lopen, en er zijn mensen die zonder muziek lopen. Ik behoor tot de eerste categorie en vind lopen zonder muziek maar saai.
Ik maak afspeellijsten in Spotify en ik luister een uurtje naar muziek. Dat is iets waar ik anders niet toe kom. Vroeger was me-time voor mij een loos begrip, nu ben ik zo blij met dat uurtje alleen-mij.
Het lijstje van januari ben ik nog niet beu gehoord (ook wat minder gelopen).
Maar hierbij mijn all-time favourites, nogal eclectisch bij elkaar:
Bonobo - Cirrus (al is 'Kerala' ook een topper)
Melania Di Biasio/Gilles Peterson - I'm gonna leave you
Nonkeen - Chasing God Through Palmyra (moest dat nummer niet eindigen, ik zou blijven lopen)
DJ Shadow - Organ Donor (ik wissel al eens van versie)
Goose - Falling (om eens kei hard te gaan)
Digitalism -Zdarlight
Steve Reich - Eight Lines (16 minuten... soms loop ik alleen op Reich. Heerlijk.)
Shye Bezn Tur, Jhonny Greenwood,The Rajasthan Express - Junun (ontdekt via Spotify, wat een waanzin)

  • Michiel
Ik kan iedereen een man zoals Michiel aanraden. Hij pusht me niet echt, maar kan zo rustig en bescheiden zeggen 'ga toch maar lopen', dat ik braafjes mijn sportschoenen ga halen.

  • De goede uitrusting 
Ik heb fancy loopschoenen gekocht in een speciaalzaak. Ik heb een speciale sport-hoofdtelefoon want ik kan geen oortjes verdragen. En ik heb wat goedkope kledij van Decathlon. Dit alles blijkt een zeer goede investering en als je de kost per minuut zou uitrekenen, valt dat geweldig mee. En het maakt een verschil: lopen in comfort.

  • Mijn lijf
Sinds enige tijd loop ik met minder kilo's rond mijn lijf.  Ik stel me soms een rugzak voor met 9 kilo erin. 9 kilo suiker dan, of 9 kilo boter. Het zou een hel zijn om daarmee te lopen, dus ja, ik voel veel verschil. Ik probeer me elke looptour bewust te zijn van dat veranderde lijf. Het is mede dankzij het lopen dat ik eindelijk wat kilo's ben kwijtgeraakt, maar het is ook dankzij dat betere lijf dat ik blijf lopen.

  • Afwisseling
Zo liep ik onlangs van Berchem naar Deurne en deed ik nog een extra toertje in het Rivierenhof.
Of op zondag (andere dagen zijn niet mogelijk wegens te veel fijn stof) een tour die begint aan onze voordeur en langs drie parken gaat (Wolvenberg- Brilschans-Nachtegalenpark). En vandaag was het heerlijk in het Middelheim, met mijn liefstekes die mee fietsten. En dan in de zon nagenieten aan de speeltuin...
Afwisseling in tempo, intervaltrainingen dus, zou ook helpen. Misschien dat ik dat eens moet inbouwen, gecombineerd met muziek.

  • Het weer

Oh, wat was het heerlijk deze ochtend. Die lente-zon! Ik heb nog maar net een loopjasje en blinkend van trots heb ik daar al mee in de regen gelopen. Maar wat een heerlijkheid om in een ontluikend park te lopen onder een stralende zon... Elke ronde is het warmer, elke ronde is de lente dichterbij. Ik ben de winter al lopend doorgekomen, hoe goed is dat niet?

En nu we dan toch bezig zijn, wat me niet motiveert:

  • Cijfers en statistieken
Ik loop met Runtastic en dan is het fijn om te zien hoeveel ik exact gelopen heb en hoe snel. Maar daar blijft het bij. Een goeie vriendin wordt compleet zot als ze ziet dat ik een toertje heb gelopen van 9,91km. Maar kijk, dan was ik terug aan mijn fiets, dus die 90 meter kunnen me dan gestolen worden. Ook mijn tempo, dat vind ik interessant om even te bekijken, maar dan ben ik het alweer vergeten.

  • De runners high
Serieus, ik loop ondertussen echt lang. Ik heb dat nog nooit gehad. Soms kan ik genieten van het lopen tijdens het lopen, maar ik zit niet the zone. Laat me weten als jij de weg ernaar toe weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten