donderdag 5 januari 2017

Oudejaarsmenu

Ik heb met oudejaar gekookt voor 15 vrienden. Dat is meer dan behoorlijk gelukt behalve één ding: inschatten. Ik overdrijf niet als ik zeg dat bijna de helft over was. Oeps. Gelukkig is dat allemaal nog in vrolijke mondjes terecht gekomen en kon ik nog eens complimenten oogsten bij mijn familie de dag nadien. Ik had even spijt dat ik geen foto's had getrokken (het zou ongetwijfeld een leukere blogpost zijn geworden) maar ik bedacht ook dat ik nog geen deftige foto kan maken van mijn kinderen, laat staan van een salade of een ovenschotel. Dus helaas, zonder prentjes. Ik zal mijn best doen voor smakelijke beschrijvingen.

Het hele menu was uiteraard vegetarisch en daar hebben de vrienden (1 veggie, veel flexi's en enkele vleeseters) niet over geklaagd. Het plezier van voetjes onder tafel was duidelijk veel groter dan het gemis van een stukje dood dier.
Het was een buffet van allemaal gerechten, de meeste vrij stevig (er is wel wat room door gegaan, ja), het is tenslotte feest. Ik zou dit menu omschrijven als degelijk eenvoudig vegetarisch of zo. Het is zeker niet gewoontjes of doordeweeks, maar ook geen experimentele keuken. De bereidingen waren ook allemaal eenvoudig, het kostte gewoon wat tijd om het allemaal te maken, zeker als je zoals ik denkt dat iedereen drie borden gaat opscheppen.
Het was een logistieke uitdaging, want ik had alles gekookt en het feestje ging elders door (goeie constructie trouwens, mijn keuken was nog opgeruimd geraakt, maar mijn huis feest-klaar krijgen was een mission impossible geweest). Ik had veel ovenschotels en ik kreeg dat dus allemaal maar nipt warm in 3 ovens op de feestlocatie, maar als ik nu gewoon een 'gepaste' portie had voorzien, was het niet zo'n issue geweest. Enfin.

Ik doe dat heel graag, ik heb lang rondgesurft naar inspiratie, dan de boodschappen, dan het koken. Ik heb uren in de keuken gestaan, te beginnen vanaf de avond voordien, maar met plezier. Michiel was zoals steeds de afwasser van dienst maar maakte deze keer ook een soepje van pastinaak en wortel. Dit werd zeer gesmaakt. Een aantal vrienden waren door het kommetje gedroogde ajuintjes op tafel al beginnen dromen van een goeie bicky burger als voorgerecht, maar die ajuintjes bleken de perfecte match met de soep. Die soep is ook zo lekker omdat ze in de blender ging, dat is echt een heel verschil met een staafmixer. Ik ben een verwend meisje in de keuken want ik heb een heel goede blender. Alleen past daar maar de helft of minder van de soep in, dus dat is een gedoe met soep overkappen in andere potten etc. maar daar mag ik allemaal niet over klagen, want dat was dus Michiel zijn werk. En echt waar, het loont de moeite, proef maar eens.
We aten er ook een kaasscone bij, dat vond ik zelf zeer lekker en ik had die voor de aardigheid in kerstvormpjes uitgestoken. Dat was dus soep met een egel, een wolf of een slak erbij. Toch beesten dus. Ik had ze op voorhand gebakken en dan terug even opgewarmd in de oven en dat ging perfect.
Ah wacht, daar heb ik wel een fotooke van:


Zoals gezegd, appetijtelijk fotograferen, het is een ding apart.

Pittige soep van wortel en pastinaak
2 ajuinen fruiten in wat olie of boter, dan daar 2 tenen look en een stukje geraspte gember bij. Een halve kilo wortel en een halve kilo pastinaak (in blokjes weliswaar) erbij zwieren samen met 1,5 tl gemalen koriander en 1 tl kurkuma even laten stoven. Dan bouillon erbij tot de groenten goed onderstaan en laten koken. En als alles lekker zacht is, mixen, het liefst dus in de blender.
Recept was een combinatie van verschillende internet-recepten.

Kaasscones
Een deeg maken (dat doe ik in mijn Kitchenaid) van 250 gram zelfrijzende bloem en 50 gram koude (!) boter in blokjes. Als dat korrelig is, daar 70 gram kaas bij (ik heb ze gemaakt met gruyère en oude kaas, beide lekker) en 150 ml melk (of karnemelk, beide lekker) en een snufje zout. Deeg een halfuurtje laten rusten en dan dik uitrollen en vormpjes uitsteken.
Receptje komt van hier.

--

Het pronkstuk van de avond was gevulde pompoen. Dat zag er zowaar uit zoals ik het in mijn hoofd had. Smartmat had er eentje in zijn feestmenu en ook Mary Pop In/ Nicolas Decloedt in Weekend Knack. Ik ben afgegaan op de prentjes en heb dan zelf iets verzonnen.
De pompoen in zijn helft roosteren had ik al op voorhand getest, en ook al twee vullingen, maar ik was blij met mijn keuze om ze uiteindelijk te vullen met mijn favorieten linzenrecept, een Indische dal van Dorien Knockaert. Haar boek 'Goed Eten' is trouwens nog steeds een aanrader en op haar blog vind je veel recepten.  De zachte pompoen met de pittige linzen, het was heerlijk. Ik zwierde er ook nog wat feta-blokjes bij om het zoete van de pompoen wat te breken (fusion zoals ze zeggen, en dan is het helemaal niet raar om India en Griekenland te verenigen in een gerecht). Linzen kook je het best in bouillon en dan kruiden zoals je wil. Maar als je een echt recept volgt, is het altijd wat lekkerder, vind ik. Belangrijk is om de juiste linzen te kiezen: Puy-linzen zijn groene, stevige linzen, ook na lang sudderen blijven ze lekker. Rode en gele linzen gebruik je om soep van te maken, of voor veggieburgers, niet om te verwerken in warme schotels of koude salades. Het was spannend of het dus ging lukken om de twee pompoenhelften terug samen te voegen met de vulling ertussen, maar dat lukte perfect en we konden dat effectief serveren in mooie schijven.

Gevulde pompoen met linzen
Snijd een flespompoen (of twee kleintjes) overlangs door en haal de pitten eruit. Smeer de 'open' kant in met olijfolie en bestrooi met Chinees 5 kruiden mengsel. Komijn is ook goed lijkt me. Dan met die open kant op een bakplaat leggen (op een bakpapier best) en in een oven zetten van 180°C. Je moet af en toe prikken, maar de pompoen moet nog wel stevig zijn! Dus zodra het een beetje gaar is, haal je de pompoen eruit. Bij mij kwamen er net zo wat bruine blaasjes op de schil.
Maak ondertussen de linzen klaar. Wat volgt is een recept voor een normale portie uit Goed Eten dus.
Spoel 150 gram ongekookte linzen. Breng met 750ml groentebouillon aan de kook (ik deed wat minder omdat de linzen niet te lopend mochten zijn voor dit recept). Als er schuim komt, schep dat dan weg. Voeg circa 10 gram gepelde en fijngehakte gember toe en 2 gehakte knoflooktenen, en 2 gedroogde chilipepertjes. Laat sudderen tot de linzen zacht zijn en voeg er dan 150 gram gekookte rode bonen bij (mag uit blik) en 150g gekookte kikkererwten (mag ook uit blik). Laat verder sudderen en voeg eventueel wat water toe dat de linzen blijven onderstaan.
Neem een pan, doe er een scheut olijfolie in en rooster 1/2 tl fenergiekzaak (als je dat wil/vindt) en 1 el komijnzaad (wat meer kan ook). Doe er dan 1 gehakte ui bij en 2 gehakte knoflooktenen. Bak tot ze net niet bruinen. Dan doe je er nog 35 gram geconcentreerde tomatenpuree bij, dat is ongeveer 1/2 blikje en dit alles een minuut roerbakken. Ruik intussen eens hoe heerlijk dat is.
Doe dit dan bij de linzen en laat alles nog een half uur sudderen. Doe er eventueel nog water bij. Niet vergeten af en toe in de pompoen te prikken!
Voeg er tenslotte nog 50 gram boter aan toe en 30 ml room (deed ik niet dit keer want dan zou het terug te lopend worden). Afkruiden met peper, zout en garam masala en nog wat chilipoeder als het nog pittiger mag.

Hol met een lepel de pompoen nog wat verder uit en hou dit vruchtvlees apart. Dit zou moeten lukken omdat je pompoen gaar is. Blijf wel minstens een centimeter van de rand, of pak maar 1,5 cm.
Schep dan het mengsel in een pompoenhelft met een 'bergje' en pas de andere helft er terug op. Bind de 2 helften samen met keukentouw en zet terug in de oven. Dat kan je lang doen aan een lage temperatuur tot je gaat eten. De pompoen heeft er bij ons heel lang in gestaan en was toch niet uitgedroogd.
----

Van het vruchtvlees van de pompoen maakte ik nog een sausje. Dat was gebaseerd op een recept dat mijn schoonvader had gevonden, maar ook niet echt had gevolgd. Hij had in elk geval een lekker sausje maar totaal anders dan wat ik ervan heb gemaakt.
Het ging ongeveer zo:

Snijd 2 sjalotjes fijn en bak ze tot ze glazig zijn. Roer er dan 2 el bloem onder. Doe er kruiden bij: 2 tl curry, 2 laurierblaadjes en 1 el tijm en laat nog wat indikken.
Dan bouillon bij (ik gok 300 ml), 2 el soyasaus en 2 el rode wijn azijn. Breng aan de kook en voeg er dan 2 el miso pasta aan toe en laat deze oplossen. Voeg tenslotte het vruchtvlees van de pompoen toe en laat even pruttelen. Dan fijnmixen en dat werd een lekkere, dikke saus.

---

Ik had een gigantische portie wintergratin gemaakt, die was dus ook niet meer helemaal warm, maar was wel heel lekker. Ik had ergens een gratin gezien met knolselder en ergens eentje met zoete aardappel en ik heb dat dus met gewone patatjes bij elkaar gesmeten. De helft gewone aardappel, de andere helft knolselder en zoete patat. Ik gebruik wederom mijn Kitchenaid om heel fijne schijfjes te snijden en ik steek geen tijd in het 'dakpansgewijs' schikken. Slordig gaat ook. De methode van Jeroen Meus (wat waarschijnlijk niet zijn methode, maar dé methode) vind ik heel goed dat je je room/melk laat opwarmen met kruiden. Heerlijk. Dus voila, een proper linkske naar dagelijkse kost en vervang gewoon wat gewone aardappelen door iets anders. Venkel zou ook gaan, dat wil ik nog eens proberen.

---

Dan waren er kaas-cashewballetjes met room-oregano saus. Dat is een recept van Smartmat dat ik al twee keer had gemaakt maar nu niet goed lukte, ik kreeg namelijk geen goede balletjes gerold. Die balletjes moet je dan eerst koken en vervolgens bakken. Heel wat balletjes vielen al uit elkaar tijdens het koken en het bakken lukte ook voor geen meter, mijn pan was bijna om zeep (maar die is eigenlijk wel aan vervanging toe na 5 jaar dagelijks gebruik). Dus dat recept ga ik hier niet zetten maar eerst nog eens wat verbeteren. Kikkererwtenmeel, wist mijn hoogzwangere kookhulplijn te vertellen, maar ik had haar vroeger moeten opbellen, dan had ik iedereen meer dan één balletje kunnen serveren.
Enfin, ik heb niemand horen klagen over dat ene, niet zo ronde balletje en ik heb zelf de verkruimelde versie met plezier opgegeten de dag nadien.

---

Dan waren er twee salades, want dat ben ik de afgelopen jaren echt enorm weten waarderen, een lekkere salade bij een ovenschotel voor wat frisheid op het bord.
Ik koos voor een gemengde sla (veldsla/rucola/radicchio) met pitten (zonnebloem/pompoen), een honingdressing en geroosterde kikkererwten. Die kikkererwten, dat is wa-wa-waaanzinnig lekker en ik zag achteraf dat er heel wat erwtjes onderaan de slakom zijn achtergebleven. Ik hoop dat iedereen toch heeft geproefd hoe lekker dat dat is! Chance voor mij wel want ik heb er de volgende dag nog van gegeten, al waren ze dan helemaal niet meer knapperig.

De andere salade was er een met spruitjes, en ik heb iedereen proberen te overtuigen om ervan te proeven. Dat is een mengeling van (alweer) een smartmat-recept en een recept van een heel lekkere blog. Echt waar, spruitjeshaters, dit moet je eens proberen. Ik zou zelf nooit spontaan spruiten maken, maar zo fijn gesneden, in deze salade, heerlijk!
Ik gebruikte 'freekeh' in plaats van bulghur, dat is weer een ander soort graantje en ik vond het wel lekker, het was wat knapperiger, wat meer bite dan bulghur. Al kan dit natuurlijk erg verschillen van de soort en kwaliteit van bulghur. Maar dit recept kan dus met bulghur, couscous, ebly,... wat je maar wil denk ik.

Geroosterde kikkererwten
Ik deed volgende kruiden in een vijzel, maar varieer gerust:
- mosterdzaadjes
- komijnzaad
- venkelzaad
- gerookte paprikpoeder (pikante versie)
- grof zeezout

Kikkererwten (doe maar ineens 2 bokalen of toch minstens een grote, je hele bakplaat vol?) goed spoelen. Wrijf ze dan droog in een handdoek en verwijder de velletjes. Dit doe ik de ene keer al zorgvuldiger dan de andere, want ik vind dat enorm tijdrovend, maar het is echt wel lekkerder. Meng de kikkererwten in een kom met 2 el olijfolie en doe er dan de kruiden bij. Goed roeren zodat er overal veel kruiden op plakken. Strooi ze uit op een bakpapier op een bakplaat (geen rooster hé) en zet in een warme oven van 200°C, bovenaan. Zeker 15 minuten, proef gerust.

Bulghursalade met spruitjes.
Maak de bulgur of andere graantjes klaar volgens de verpakking. 75 gram (droog) lijkt me een ideale hoeveelheid. Laat alvast afkoelen.
Snijd een rode ajuin in heel fijne ringen. Snijd 300 gram schoongemaakte spruiten heel fijn, best met een mandoline of een rasp. Doe de ajuin en spruitjes in een kom en pers hier citroensap over uit: minstens van een halve citroen, laat even staan.
Haal intussen de pitjes uit een granaatappel en snijd een friszure appel in heel fijne schijfjes. Meng alles met 1 el olijfolie, 1 el rode wijn azijn, peper, zout en sumak (turkse winkel, de moeite waard om eens in huis te halen!).
Ook lekker met nog zwarte olijven erbij, in ringen gesneden. Of met een bokaal kikkererwten voor een volwaardige maaltijdsalade.

---

Het heeft gesmaakt, het was een fijne, gezellige avond met lieve vrienden en lekkere wijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten