woensdag 26 februari 2014

Gegeten en goedgekeurd: februari

Wat dachten jullie van een nieuwe rubriek? Ik kook hier graag en veel, maar ik ben niet zo geniaal dat ik zelf recepten uitvind. Hoogstens een beetje aanpassen naar mijn goesting of idee van het moment. Maar ik word soms zo enthousiast van lekkere recepten (die ik dus online vind) dat ik het van de daken zou willen schreeuwen. Die wafels bijvoorbeeld. Of dat ijsje! Maar het punt is natuurlijk dat geen kat hier mij zou verstaan én dat ik niet boven het lawaai van de constructiewerken aan de overkant zou uitkomen. Maar voilà, wat niet in het echte leven kan, kan uiteraard weer op deze blog. En omdat ik jullie niet elke week zou vervelen met telkens wéér een recept dat ik fantástisch vind, zal ik ze bundelen per maand. Goed idee? Goed idee!
Foto's ontbreken want dat is toch zo moeilijk, foto's maken van eten, dat laat ik liever over aan specialisten. Maar het is anderzijds een beetje treurig zo, dus ik zal voor de maart-editie toch minstens een keer een foto maken.

Wat aten we in februari? 

Hartige Wafels
Ja, we kochten hier een wafelmachien. Dat was nog maar een keer gebruikt. Maar vanaf nu elke week. Denk ik. Want deze wafels zijn perfect. Ze zijn gezond (bloem+ei+melk, lees jij iets ongezond?). Supersnel. Dus als ik weer eens brood ben vergeten te maken of als ik geen zin heb in brood (met maar 2 bloemsoorten is het brood altijd hetzelfde). Besmeren met philadelphia, geplette avocado, gerookte zalm,... Zo lekker, zo snel en het is toch zo tof op je bord.
De zoete variant maakte ik nog niet maar dat komt wel!

Wupperlekkere wafels
Die zijn heel lekker. Ook de dag erna. De dag daarna: ik zou het niet weten want ze waren op. Oona nam ze mee naar de Jardín (om de beurt moeten ze het vieruurtje meenemen) en daar vielen ze ook in de smaak.

Zwarte bonen
Dit is echt fantastisch lekker. Niet moeilijk, moet alleen lang pruttelen. Ik had hier niet van die gerookte pepers uiteraard, wel gerookt paprikapoeder (dat moet je echt in huis halen!) en ik zou er volgende keer wat meer van in doen. Ook de zure room met komijn erbij is geweldig. Vroeger haatte ik komijn (alsook koriander) maar ik vind dat tegenwoordig geweldig lekker.
Nog 2 porties in de diepvries, jippie!

Pasta met snijbonen
Snijbonen, ik denk eigenlijk niet dat ik dat al had klaargemaakt.Ik denk aan lange platgekookte vaalgroene stengels, nee. Maar er is een voornemen van onbekend is onbemind. Dus ik legde een pakje (bio!) snijbonen in mijn winkelkar en koos voor dit recept en het was, u raadt het al, fantastisch lekker. De geroosterde sesam en nootjes erbij is perfect. Ik nam in verhouding wel meer bonen. We aten er een harde kaas bij die ik raspte, zeer zout maar dat past hier wel bij. Het is een pasta zonder saus (ja!), dus kies voor pasta van goede kwaliteit. Gelukkig geen probleem hier...

Focaccia
Sinds de kookcursus ben ik wel voor het maken van brood, pizza, empanadas,... Dit focaccia recept deed wat het moet doen, ik strooi echt schandalig veel grof zout erboven op, maar dat is toch zo lekker. Het kan misschien nog iets luchtiger.

Risotto met snijbiet
Een recept gewoon via google gevonden en het was perfect. Snijbiet is hier een andere variant dan in België, maar het kan volgens mij evengoed, of met spinazie. Het idee om de snijbietblaren te blancheren en dit dan meteen te gebruiken als bouillon: geeft veel extra smaak! Ik heb van de overige bouillon nog lekkere soep gemaakt de dag erna. Ik bakte ook nog wat oesterzwammen erbij, gewoon omdat het lekker is.

Bananenijs
(Met reclamestem)
Bananenijs zonder room? Zonder suiker? Met eigenlijk alleen maar banaan? En toch kei lekker? Ik dacht eerst ook dat het onmogelijk was. Tot ik dit recept ontdekte!

Oh man wat is dit lekker. Bananenschijfjes mogen gerust langer in de diepvries dan er staat in het recept. Ik vergat ze en maakte het een dag later en het was ook perfect. Gewoon met de staafmixer en het is perfect.

Pan Relleno (gevuld brood)
Dit is een recept van de kookcursus die ik volgde, super lekker.

De verschillende opties;
 • alles in de broodmachine zwieren en op een deeg programma zetten (bij mij noemt dat 'pizza)
 • alles in de keukenrobot zwieren met de deeghaak
 • alles manueel kneden, de methode met het kuiltje gebruiken. Zie het wereldwijde web of, in geval van nood, ik ben uw bereidwillige helpdesk
Voor het brood
500 gram bloem
250 cl melk
100 gram boter
25 gram verse gist
12 gram zout (ja, dat is veel)

Voor de vulling
1 grote ajuin of een paar lente-uitjes, even voorbakken in genoeg olijfolie
400 gram kerstomaatjes
400 gram mozarella (ik doe wat minder of zelfs maar de helft)
basilicum, oregano, look, ... wat je lekker vindt

Deeg van maken dat je 1x laat rijzen zodat het verdubbeld is.
Deeg doorkneden en uitrollen tot een lange lap, dus een eerder een ovaal.
Dan langs een lange kant de tomaatjes, ajuin en kaas verdelen. Dan beginnen oprollen, je moet minstens 2 keer kunnen rollen, dus 2 deeglagen rond je vulling.
Dan je lange slang snijden in korte stukken (5 cm ongeveer), deze op hun 'kant' zetten en opnieuw even laten rijzen (15 à 30 minuten). Bakken in een oven van 180°C voor minstens 15 minuten. Het is brood hé, dus niet wachten tot het bruin ziet, maar totdat het hol klinkt als je erop klopt.

Smakelijk! En laat weten als je iets hebt uitgeprobeerd.

1 opmerking:

 1. hey katelijne
  ik begon al te watertanden maar heb ik goed gelezen of niet
  ik wil wel graag het recept van de hartige wafeltjes en het bananenijs zonder ijs
  lut

  BeantwoordenVerwijderen