woensdag 15 februari 2012

Bio en eco enzo - voornemen nr negen

Bij mijn vorige post kwam ik aan acht voornemens voor 2012. Er is nog een negende. Beter leven, in de zin van ethischer, gezonder.
Ten eerste , meer bio dus. Dat is vaak lekkerder: yoghurt pur natur, biomelk. En eitjes. Want na het lezen van Dieren Eten was ik nogal geschokt over de zogenaamde vrije uitloop. Maar ik word niet fanatiek. Bio ontbijtgranen zijn niet te vreten. Eigenlijk alles wat ongezond en lekker is (snoep! chips!) is in de biovariant een ontgoocheling. En Ecover shampoo is gewoon niet zo goed.  Biotampons? Ik dacht het niet.
Ten tweede, de ecologische voetafdruk. Over enkele dagen hebben we een bedrijfswagen dus ik heb wat goed te maken. Om van citytrips nog maar te zwijgen. Appels en peren, enkel van bij ons. Geen Spaanse aardbeien buiten het seizoen. Meer kool in de winter, minder courgette. Veggieburgers met soja die niet uit Brazilië wordt overgevlogen (moet ik nog uitpluizen) . Ik heb een app'ke geïnstalleerd dat me hopelijk zal helpen.
Ten derde, vlees en vis. Vlees mijden kost me weinig moeite. Maar wat met vis? Dat ben ik altijd blijven eten, ik lust het graag en maak mezelf dan wijs dat het gezonder is dan vlees. En die overbevissing ... stokpaardje van mijn liefste. Voor tonijn doe ik het drastisch :geen tonijn meer op mijn bord. Doe ik al enkele maanden, maar tonijnsla mis ik. Voor de andere viskes neem ik me voor de viswijzer te checken. En op restaurant is dan een uitzondering, want ik heb geen zin om telkens naar de herkomst van de vis te vragen. Nu nog die scampi's nakijken ...
Ten vierde, meer fair trade. Rijst, chocolade, ... de klassiekers. Maar ook vaker passeren voor cadeautjes.
Ten vijfde, de bank. Sinds 2 maanden zit ons spaargeld bij Triodos en doen we aan ethisch bankieren. Correctie, zullen we ethisch bankieren want we hebben na de bouw van ons huis het cijferke 0 van dichtbij gezien.
En dan zijn er nog ggo 's. E -nummers. Verdachte suikervervangers zoals Aspartaam.Maar dat is dan misschien voor 2013.

2 opmerkingen:

  1. Over E-nummers was precies de serie E-Numbers an Edible Adventure een goed programma om iets van te leren. Ik heb spijtig genoeg er zelf maar een halve aflevering gezien. Maar in die aflevering lieten ze wel 5 E-nummers zien die je lichaam zelf aanmaakt en daarom misschien toch niet zo slecht zijn. Ik zeg het, ik heb er maar een beetje van gezien.

    http://programmas.canvas.be/category/e-numbers-an-edible-adventure/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat was super interessant, ik heb daar een groot deel van gezien van die documentaire van e-nummers. Er kwam ook ineens een heel stuk in over de vervangsuikers in frisdrank en het effect op het lichaam. Als je de kans hebt, zeker eens opzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen