donderdag 7 november 2013

Hoe geraak je aan 1800 dollar in Montevideo.


We moeten US$1800 cash betalen voor de administratie van ons appartement.


In dollars dus want alles wat wat duurder is (elektronica, huur van deftige appartementen, chique kleren,...) betaal je hier in dollars. De koers van de Uruguayaanse pesos is veel te wispelturig.
We moesten dat vandaag betalen maar dat is niet gelukt.  Door een andere administratieve kwestie is het gelukkig uitgesteld tot morgen.

Op onze rekening staat veel meer dan 1800 dollar. 
We zijn nu al 48 uren hiermee bezig en hebben nog altijd maar 900 dollar.

Je kan hier in Uruguay aan de bankautomaten maximum 300 dollar afhalen per keer.
Je zou meer kunnen afhalen bij de bank, maar we hebben nog geen bank. We hebben nog geen adres en dus geen bank. Dus we moeten het met onze buitenlandse kaarten doen.

Met maestro geld afhalen is het voordeligste.
Maar dat werkt niet, nergens precies.
Daarom dan maar met visa.
Dat is duur.
Bovendien zit daar een limiet op. Die is nu verhoogd (we hebben gelukkig goede connecties bij de bank).
Je kan dus 300 dollar afhalen per keer én er er is een daglimiet van 600 dollar waar onze bank niks aan kan doen.
Je moet dus zes keer gaan. Dat is dus drie dagen twee keer.
We konden uiteindelijk 900 dollar afhalen.
Maar dan zitten er blijkbaar geen dollars in de automaten.
Dan maar pesos die zullen wisselen voor dollars (weer extra kost).


 De visa kaarten blokkeren nu helemaal, ook geen pesos meer.
Als we het proberen, blokkeert de automaat. Ook voor de andere mensen. Vervelend.

We hebben eind volgende week 9000 dollar nodig. Dat moeten we op een geblokkeerde rekening zetten. Dat kan niet gestort worden, maar moet ook cash naar de bank. Dat zou 30 keer afhalen betekenen over 10 dagen. In de veronderstelling dat er steeds dollars in de automaten zitten.
Daar wordt nu een andere oplossing voor gezocht. Oh god, ik hoop het.

We zijn weer twee uur later. Michiel gaat na een tip van een collega nog eens proberen. We moeten blijkbaar voor maestro 'mastercard international' kiezen. Raar, maar het werkt. Hij kan 400 dollar afhalen. 300 en dan nog eens 100. Maar de daglimiet voor Maestro is blijkbaar 400 dollar.

Nog steeds 500 dollar tekort. Michiel zijn collega wil voorschieten. Dan kunnen we morgenvroeg het geld geven. Vervolgens kunnen wij op twee dagen 500 dollar afhalen en zijn collega terugbetalen.

Intussen betalen we zoveel mogelijk met onze visakaart. Dan accepteren ze hier gelukkig overal, vanaf 2,5 euro. Maar ik wil niet weten hoeveel Visa al aan ons heeft verdiend: elke keer dat we iets betalen met Visa én elke keer dat we geld afhalen met Visa.

En we moeten ook twee bedden kopen. Want het appartement heeft geen bedden. Maar eerst zien hoe we dat dan weer gaan betalen.

En verder nog iets leuks gedaan vandaag? Bwa, niet echt. Oona deed van stout kindje vandaag. Ik liet een kom erwtjes in saus vallen in de kitchenette (semi-vers koken heet dat hier, want stoute kindjes om 20u nog meenemen op restaurant is geen goed plan). Ik vraag me af of ik Oona naar een crèche kan sturen waar er schimmel op de muren groeit, maar maar ze wel een mini-moestuin hebben.
Morgen wordt alles beter want het is absurd om mijn humeur te laten afhangen van een voze visakaart.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten