donderdag 31 mei 2012

In welk cultuurhokje zit jij?

Gisteren naar een boeiend congres over publiekssegmentatie in de cultuursector. Deel uw publiek in hokjes en denk dan na over marketing- en communicatiestrategieën. Het was tof en leerrijk (meestal, ik moet eerlijk zeggen, ik heb ook even gespijbeld met een collega :-)). Maar die hokjes. Daar is iets vreemds mee. Iedereen wil wel flair-testen en aanverwanten invullen. Leuk! Grappig! Kijk nou! Maar als die testen (en dan vooral de daarbijhorende hokjes) werkelijk tot iets gaan leiden, dan wordt het eng. Colruyt die mijn aankopen registreert, mij in een hokje steekt en me dan aangepaste folders stuurt*? Eng. deSingel houdt ook goed bij welke voorstellingen ik ga bekijken. Weird. Maar het is gewoon zo, als je kijkt naar een aantal kenmerken van mensen (socio-demografisch, maar ook gewoon hun gedrag) en je verdeelt die mensen in groepen op basis van gemeenschappelijke kenmerken, dan zijn er heel voorspelbare gedragspatronen af te tekenen. En je moet elk moment waakzaam zijn om geen uitspraken te doen over individuele personen in een bepaalde groep. Want niemand past volledig binnen zo'n hokje, iedereen steekt er altijd met een elleboog uit.
3d pixels voxels illustraties illustrations grafiek graph hokjes boxes people
bron: http://www.sevensheaven.nl
Wat cultuur betreft, zit ik natuurlijk in de heavy-users groep. Ook al is mijn cultuurbezoek drastisch gedaald sinds er een klein zonneke in ons leven is. Naar mijn aanvoelen moet je helemaal niet vaak participeren om zo'n heavy user te zijn. Maar de realiteit is dat ongeveer 30% van de Vlaamse bevolking niet participeert. Geen theater, geen concert, geen parkbezoek, zelfs geen sportwedstrijden of verenigingsleven. Dat lijkt me zo vreemd, en ik heb echt zo'n studiedag nodig om dat nog eens goed te beseffen. Want het is ook voor die groep dat ik werk.
Wat die hokjes betreft, er zijn verschillende namen. Zelf zijn we aan de slag gaan met het leefstijlonderzoek van Maya Caen en dan zit ik bij de fijnproevers. Met plezier, al is dat maar 10% van de bevolking. Bij het Mosaic-model zit ik bij 'Kinderen en carrière' of bij 'Goed stadsleven'. In Rotterdam zou ik wellicht tot de 'starting urbanites' horen... Ik geef mij over aan mijn hokje, wat het ook is, zeker als de doelstelling cultuur is. Daarom heb ik gisterenavond €320 euro uitgegeven aan cultuurkaartjes voor het volgend seizoen. Driehonderdtwintig eurootjes**. Ja.  Bij het Toneelhuis en deSingel zullen ze content zijn. En dan moet de brochure van HETPALEIS nog in de bus vallen.



*Doen ze dat nu eigenlijk al? Veel tamtam op voorhand, en ik heb het gevoel dat hier tegenwoordig heel weinig Colruyt folders in de bus vallen.
** Dat is dus wel voor ons twee. Maar dan nog, daar komen nog wel wat babysitkosten bij. Als u in een ander hokje zit, dat niet vaak participeert aan cultuur, kan u zich altijd aanmelden als babysit.

4 opmerkingen:

  1. daar zitten herkenbare dingen in
    ik heb er zelf geen last van dat onbekenden me in hokjes plaatsen, wel als ik overspoeld word door teveel reclame
    lut b

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ** Al goed dat je al die 111 € voor AMUZ vergeten bent die we verleden maand betaald hebben voor tickets voor het volgende concertseizoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. * Ja, Colruyt doet dat al, en het grappigste is gaan winkelen met iemand anders zijn extrakorting kaart. Zo krijgen die eens reklame voor luiers en poedermelk.

    ** ...ik krijg een beetje het gevoel dat cultuur niet echt voor de middenklasse is. avondje uit kost (hapje eten + voorstelling + drankje achteraf + babysit + vervoer) inderdaad al snel >75 euro per persoon... als ik dan bedenk hoeveel uren ik daar voor moet werken is de rekening soms snel gemaakt en kan je niet te veel 'foute' keuzes maken in een cultuurseizoen en kiezen we dus voor de toegankelijke makkelijke voorstellingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja Jan, daarom bestaat CultuurNet, om je te helpen bij je vrijetijdskeuzes en zo het risico te beperken. Maar we hebben nog wat werk aan de winkel :-)

    BeantwoordenVerwijderen