donderdag 15 september 2016

Granola love forever.

Het is een liefde die blijft duren. En dat soort liefdes, die moet je bejubelen.

Met granola begint de dag met goed eten. Ik begin mijn dag dan al met twee positieve gedachten. Eén: kei lekker. Twee: goed dat ik dat zelf heb gemaakt. Granola is goed voor mijn humeur.

Ik kan niet slapen voor ik weet wat ik de volgende dag ga eten. Dat is werkelijk niets overdreven, mijn laatste gedachte voor het slapen gaan, gaat bijna al-tijd over eten. Ik bedenk wat ik ga ontbijten (Granola. Maar zijn er rijpe bananen? En was er nog een kiwi?), wat ik eet voor lunch (zou Michiel een brood hebben opgezet?) en voor avondeten (wat zit er in de koelkast? Wat had ik nu weer gepland?)
En liefst weet ik het ook voor de dag erna. Nu denk ik al twee jaar lang 's avonds aan granola. Granola is goed voor mijn nachtrust. 

Ik eet steeds minder dingen van dieren. Vlees, vis,... het hoeft gewoon niet. Zelfs zuivel minder ik wat. Eitjes, dat is dan weer moeilijk. In mijn granola zitten niet-zweverige superfoods. Superfoods als in: goed eten. Vol stoffen die mijn lichaam nodig heeft. En de combi met vers fruit is zo lekker dat ik nu elke dag fruit eet en dat zelfs volstrekt normaal vind. Granola is goed voor mijn lijf. 

Granola uit de supermarkt is duur en zoet. Ok, ik betaal een serieuze duit voor mijn noten, ahornsiroop en biorozijntjes; maar ik heb dan ook een mega-portie waar ik naar schatting in de supermarkt al gauw meer dan twintig euro zou voor moeten neerleggen. En heb je al eens van die authentieke lokaal geproduceerde granola in hipster mini-verpakking met een schoon ontworpen etiket gekocht? Nee, waarschijnlijk niet, tenzij ge tien euro teveel hebt. Hoewel ge zelfs met dit soort granola nog goedkoop af zijt met uw verslaving, ik zeg het maar. Zelfgemaakte granola is goed voor mijn portemonnee. 

Granola bakken, dat ruikt overheerlijk. Het is de geur van gebak, met het voordeel dat ge toch niet de helft van uw gebak gelijk op eet, zoals ik altijd heb met cake en taart. Het is ook de geur die mij doet geloven dat ik een goede huisvrouw ben. Deze week hing er op hetzelfde moment ook was buiten te drogen én had ik verse soep gemaakt. Granola is goed voor een vredig huishouden. 

Mijn granola

De basis van granola is geroosterde havermout en granen. Die havermout wordt gemengd met pitten, zaden, noten en aangevuld met rozijntjes, kokos,...

Wij maken hier altijd twee versies: een basisversie en een luxeversie. Ge moogt eens raden welke versie voor mij is.

Ik heb graag grote havervlokken (of een mengeling van vlokken zoal spelt, haver, gerst..) zij hebben het graag fijn, havermout dus. Ik heb graag amandelen. En dat is gek, want gemalen amandelen (denk aan marsepein, frangipane, ...) dat eet ik niet graag. Zij vinden het prima met alleen walnoten en pecannoten. Die pecannoten mag je trouwens niet verwaarlozen, het is een heerlijke noot.
Ik heb graag rozijnen.  En cranberries. En kokos, geraspt of in schaafsel. Dat hoeft voor hen allemaal niet.

Kaneel is belangrijk. Denk niet in snuifjes. Denk niet in koffielepels. Eetlepels, ik zeg het u. Bij de laatste versie had ik al rijkelijk gestrooid toen mijn kleine hulpkok nóg eens een serieuze hoeveelheid kaneel in de kom had gekapt. Nu denk ik: er is nooit teveel kaneel. Kaneel wordt hier dan ook niet langer in kruidenpotjes-hoeveelheden gekocht, maar in zakjes van den Turk.
Ik heb ook eens bij gebrek aan kaneel speculooskruiden gebruikt (de basis daarvan is toch kaneel) en dat was echt ook zeer zeer lekker.

Kokosbloemsuiker, kokosolie, appelmoes, allemaal dingen die ik mogelijk eens uitprobeer. Ik heb het nu eens opgeschreven, de hoeveelheden, maar dat is allemaal relatief. Want ik maak nooit granola met een weegschaal. Ik kap gewoon maar wat, en dat vind ik heerlijk koken. Voor de show heb ik nu al mijn gekap afgerond naar ronde getallen, alsjeblief. Een update dus van mijn recept ruim twee jaar geleden,
Granola- ruime portie

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de droge ingrediënten:

  • 500 gram havermout/havervlokken/gerst/rogge/...
  • 200 à 250 gram gemengde noten (walnoten, pecannoten, amandelen, hazelnoten,...)
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 30 gram sesamzaad
  • 20 gram geraspte kokos
  • minstens 2 eetlepels kaneel
  • ...

Smelt in een panneke:

  • 70 gram echte boter
  • 70 gram ahornsiroop
  • 50 gram honing

Alles goed mengen. Neem een bakplaat, leg er bakpapier of een bakvel op en strijk een dunne laag granola uit. Deze portie wordt in mijn oven verdeeld over 3 bakbeurten.
Zet 7 minuten in de oven. Roer even om en zet dan nog terug in de oven voor 5 minuten. Laat afkoelen in een ruime kom en meng er rozijnen en cranberries onder. Doe daarna alle afgekoelde granola in een goed afgesloten bewaardoos.
En kijk tevreden naar je voorraad goed humeur, nachtrust, energie en bespaarde euro's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten