donderdag 18 april 2013

9 tips voor Lissabon en Zuid-Portugal

Ideaal voor vegetarische natuurliefhebbers. Maar ook de anderen zullen er iets aan hebben. 

1. Trammeke in Lissabon
Laat ons beginnen met een classic. Het fascinerende aan Lissabon is haar ligging. Patat, knal naast de oceaan met een indrukwekkende rivier én heuvels. Steile straten, losliggende kasseitjes en een buggy, ik kan het elke moeder met licht overgewicht aanraden. Met de tram omhoog tuffen is bijzonder tof. En stap dan een halte vroeger af dan de horden toeristen en volg de pijlen naar het uitzichtspunt. Magnifiek.

2. De collectie Berardo in Centro Cultural de Belem
Op een kwartier van Lissabon in een gigantisch gebouw ligt een mooi museum. Ruime zalen, mooie kunstwerken, modern en hedendaags. En (loslopende!) Oona werd niet de hele tijd in de gaten gehouden door de suppoosten, dat is ook al wat. Een pasteis de Belem smaakt daarna nog beter. Over die taartjes gesproken, de originele die je enkel in Belem koopt zijn de allerlekkerste. Maar de Portugezen zijn goede bakkers, dus ook elders vind je lekkere exemplaren. De gebakjes uit de supermarkt komen dan weer niet in de buurt.

3. Jardim dos Sentidos
Dit is een absoluut fantastisch vegetarisch restaurant. Wanhoop niet in deze straten met steile hellingen en trappen. Blijf zoeken. Zit op je honger. Het is de moeite waard. Voor een absolute spotprijs eet je hier iedere middag van een geweldig buffet. Origineel, goed gekruid, fantastische falafel, seitanschotel, rauwe groentesalades met mangodressing,... Nog een smoothie erbij en genieten maar. We hadden ook graag van de huisgemaakte desserts geproefd, maar we konden geen pap meer zeggen, geen hap meer eten. Zo lekker.
In Faro is er ook een veggie restaurantje, Gengibre & Canela. Ook lekker, maar gewoontjes. Al smaakt zo'n tofuscholtel met wortel geweldig na nog eens een poging om vis te eten (omdat er niets anders te vinden was).

4. Pension PolicarpoDit pensionneke ligt in Evora, een heel mooi stadje. Jammer genoeg niet helemaal auto-vrij, het zou al die stadjes nog zoveel leuker maken. Wij waren er helaas op een doodse paasmaandag, maar het is er echt tof, zeker ook even binnen lopen in de 16de eeuwse universiteit, 200 meter verderop. En Pensao Policarpo is authentiek en sympathiek. Toast met confituur smaakt hier bijzonder goed als ontbijt.
  

En kom, 2 tips ineens, ik boekte al onze hotels, B&B's en pensionnekes via booking.com. De klantendienst verdient daar echt een pluim, ze hebben er mee voor gezorgd dat er overal een kinderbedje klaar stond (al dan niet voor een kleine som extra) en vooral, ik heb nog twee overnachtingen kunnen wijzigen, hoewel dat eigenlijk te kort dag was. 


5. Dolfijnen zien
Geen meisjesdroom van mij en of Oona al echt droomt weet ik niet zeker, maar het was fantastisch. In het estuarium van de Sado rivier, resideert een groep van dolfijnen. Wij vaarden mee met de prachtige katamaran van Vertigem Azul. Na twintig minuten had mijn liefste de eerste dolfijnen gespot met zijn verrekijker. De volgende twee uur volgenden wij de dolfijnen en zij ons. Mooi om te zien. En hilarische taferelen bij een Duitse jongeman met een kloeft van een fototoestel die steeds nét te laat was. We hadden geen stress met ons minicameraatje.


 6. Het fort van Sagres
Kastelen en forten genoeg in Portugal. We kozen dat van Sagres uit en dat was een goeie keuze. Het is mooi ontsloten en wat een ligging. Daarna verder naar Cabo de Sao Vincente. Ook heel mooi.

7. Ponte de Piedade
Dit is weer een puntje van Portugal, aan het Benidorm van de Algarve, Lagos. De stad hebben we overgeslagen, dit natuurpuntje niet. Zo mooi in de lente, al die bloemen... De paasvakantie is ideaal voor deze streek, we hebben ons regelmatig taferelen ingebeeld van het giga-toerisme waar deze streek op voorzien is.


 8. Ria Formosa
Dit is het natuurgebied rond Faro, waar jammer genoeg voortdurend vliegtuigen boven landen en opstijgen (toegeven, ook dat van ons). Het gebied is niet zo toegankelijk, het zijn allemaal eilandjes, met daartussen, slikken en schoren, duinen,... We bezochten eerst het westelijke punt en dat was een zeer vreemde ervaring: we reden een gigantisch golf resort in, Quinta do Lago. Kilometers ultra nette laantjes met de ene hole na de andere, de ene villa naast het andere hotel. Alle clichés rond golf verzameld op deze vierkante kilometers. En het is moeilijk in te schatten of het natuurgebied (aan de kust dus) zo mooi is dankzij dit resort of desondanks.Er loopt een wandelpad en we zagen vogels (blauwe ekster, de hop, de koekoek, en een knalpaarse watervogel), vlinders, bloemen en helaas geen kameleons. En wenkkrabben, hilarische krabben, met een compleet overmaatse arm die 'wenkt'.
Langs de oostelijke kant is er een park aangelegd met alle elementen van het natuurpark, met een uitgestippelde route. Ook mooi, maar de golf-side is veel indrukwekkender. 

9. Rocha da pena 
Toch even de heuvels in en de wandeling rond de Rocha da Pena was perfect vol te houden voor een kind van bijna twee in een draagrugzak. Die dag was het bijzonder warm en we zagen weer prachtige bloemen, vlinders en een havikarend (die zag Michiel). Daarna dronken we nog iets in Agua y Mel. Alle, maar dan ook alle gebakjes in de toog, zagen er verrukkelijk uit.
 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten