zondag 10 februari 2019

Meisje van zee(ven)

Ik ging met dit mooie meisje naar zee. Wij, met ons twee. 

In de lente werd ze zeven en dat hadden we eigenlijk niet echt gevierd. We besloten daarom dat het fijn zou zijn om een ouder-kind reisje te maken, elk op zijn beurt. Zo gezegd, zo gedaan: in de zomer sliepen Michiel en Oona in een cocoon in een boom, in het Arbortum van Kalmthout. Dat was ongelofelijk plezant geweest, dus wat moest ik voor haar verzinnen? 

Uiteindelijk bleek dat Oona graag eens naar Plopsaqua wou, maar ze begreep dat de andere kant van het land een beetje ver was voor een zwembad. Maar daar was een pedagogische studiedag en goesting om aan zee uit te waaien, dus ik nam een dag verlof en we stapten vrijdag de trein op. 


Samengevat:
  • Gezelschapsspelletjes winnen van Oona wordt steeds moeilijker.
  • Plopsaqua is tof, maar niet erg groot.
  • Er is daar een droogcabine, dat vond Oona super.
  • Oona kende het concept van een banana split niet.
  • We kregen in een teamroom helaas geen echte banana split maar een soort coupe banaan.
  • Ze liet het niet aan haar hart komen, ze kon haar ogen amper geloven.
  • Nog een ontdekking voor Oona: Njam.tv. Echt een hele dag kookprogramma's? Echt? Waw!
  • Ons hotel stelde niet geweldig veel voor, maar het ontbijt was heel uitgebreid.
  • Voor vegetariërs is het aanbod zeer schraal in De Panne, zeker op een grijze winterdag. 
  • We kozen net het weekend waarop Infrabel werken uitvoerde aan het spoor dus de terugweg duurde echt gigantisch lang... 
  • Een boek lezen op de trein is heerlijk. We delen weer een plezier. 




Zaterdagochtend klaarde de hemel na het ontbijt een beetje op. We trokken het strand op en beleefden een magisch uur. De wolken die helemaal openbraken, zand dat op het strand danste (stuifmeel, zei Oona) en een dochter die helemaal in haar element was.
De horizon staat zelden recht op deze foto's, maar dat hoeft ook niet. Want zo zie jij ook misschien hoe dol het was. Helemaal uitgewaaid. Helemaal wij.





 


zondag 3 februari 2019

Nieuw weekmenu

Lekker eten doen wij eigenlijk altijd. Gezond koken gaat ons ook goed af. Plannen daarentegen?
Ik vind soms dat ik al zoveel moet organiseren in mijn leven, dat ik ruimte verdien rond eten en koken. Ik vind dat namelijk plezant, de supermarkt of de groentenwinkel binnenlopen en bedenken: wat eten we vandaag? Gevolg is dat er periodes zijn, zoals eind 2018, dat we echt elke dag naar de winkel gaan, soms zelfs twee keer op een dag. Een supermarkt op 100 meter helpt daar natuurlijk niet bij. Nu is dat niet geweldig efficiënt. Bovendien eten we meer verschillende dingen als ik het wat op voorhand plan.
Tijdens ons jaar in Uruguay hebben we bijna élke dag iets anders gegeten, ik heb toen bijna nooit tweemaal hetzelfde gemaakt. Heerlijk!
Tegenwoordig koken we thuis quasi helemaal vegan. De meisjes en ik eten nog wel een plakje kaas en we zwieren nog wel een bolleke mozzarella op de pizza's, maar ik verbaas me er zelf over hoe vlot we er in slagen om zo lekker te eten met alleen maar planten. Ik zou ook kunnen ratelen over de gezondheidsvoordelen, maar gezien een niet-aflatende verkoudheid/sinusitis, het is het moment niet. Al zal het dus niet aan een gezond voedingspatroon liggen...

Goed, meer variatie, minder boodschappen. We pakken dat dus sinds januari grondig aan met een weekmenu voor gevorderden. Het betreft een spreadsheet met daarin een tabblad vol met basisgerechten. Elk gerecht heeft een nummer, een link naar het recept of kookboek pagina zoveel, en de ingrediënten die niet standaard in huis zijn en dus zullen aangekocht moeten worden. Op een ander tabblad staat dan een kalender en dan is het maar invullen. Boodschappenlijstjes zijn ook heel snel gemaakt en we plannen netjes alles in. We hadden echt een goeie, lekkere maand. Ik geef het overzicht en de hoogtepunten!


-->
zaterdag 5 januari 2019pitabroodjes met baba ganoush, hummus, tzatiki, veggie vleesjes en rauwkost
zondag 6 januari 2019knolselder pasta gele linzen
maandag 7 januari 2019appelbollen bij mama
dinsdag 8 januari 2019spruitjes tabouleh (recept Smartmat)
woensdag 9 januari 2019pasta, spinazie en kerstomaatjes, pesto avocado
donderdag 10 januari 2019wraps, falafel, koolsla
vrijdag 11 januari 2019Uit eten: Pizza standard
zaterdag 12 januari 2019wortelsoep
zondag 13 januari 2019winterse tarte tatin met veldsla en peer
maandag 14 januari 2019wortelpuree met zeesticks
dinsdag 15 januari 2019geroosterde groenten met couscous en worst
woensdag 16 januari 2019pasta pompoensaus
donderdag 17 januari 2019belegde pizzabodems met champi, lenteui, paprika
vrijdag 18 januari 2019wortelsoep en apero hapjes
zaterdag 19 januari 2019appelmoes, veggie schnitzel, patatjes
zondag 20 januari 2019spruitjessalade met linzen (Uit: Honger!)
maandag 21 januari 2019lasagne uit de diepvries - (Uit: Heel veel Veg)
dinsdag 22 januari 2019gnocchi met spinazie en citroen (Uit: Honger!)
woensdag 23 januari 2019aardappel prei schotel met veggie gehakt
donderdag 24 januari 2019spaghetti met champignonmengeling in roomsaus
vrijdag 25 januari 2019Marokkaans stoofpotje met linzen (Uit: Honger!)
zaterdag 26 januari 2019zelfgemaakte pizza
zondag 27 januari 2019appelmoes patatjes worst
maandag 28 januari 2019knolselderpuree met zeesticks
dinsdag 29 januari 2019gevulde paprika's met rijst, champi en baba ganoush
woensdag 30 januari 2019minstrone met spinazie scones
donderdag 31 januari 2019tagliatelli brocolli

Laat ik beginnen met 30 januari, de dag dat we ons voornamen deze spinaziescones veel vaker te maken. Dat is echt zó lekker en met soep erbij is het een volwaardige maaltijd. En de meisjes vinden dat ook geweldig: cakejes als avondeten!
De dag daarvoor was ook super lekker: paprika's vullen met een rijstmengeling met gebakken champignons en lente-ui. Hier doe ik dan Violife gemalen kaas onder. Bovenop pasta gestrooid vind ik die niet geweldig (geen enkele vegan kaas trouwens) maar helemaal gesmolten en gemengd zoals hier: heerlijk. Daar dan baba ganoush bij (aubergine bij in de oven gooien) en Michiel en ik hebben nog een zalig sausje voor erbij. 
Het valt ook op dat er drie gerechten staan uit Honger!, echt een super kookboek voor wie eenvoudige dagelijkse vegetarische kost wil maken. En af en toe wil grinniken bij de grappig geschreven recept. 
Twee keer verse appelmoes (iedereen hier lust dat zo graag) en twee keer zeesticks: dat is de vegan-versie van fishsticks uit de AH. Ja, ik vind dat wel eens lekker, ha! Ook twee keer (rauwe) spruitjes, dat is wel uitzonderlijk, en ik ben eigenlijk de enige échte fan. Dus het zal voor dit jaar bij deze twee keer blijven denk ik.

Voor de pasta pompoensaus: een kort recept. 
Snij een kleine pompoen (flespompoen of zo'n kleine oranje) in dobbelsteentjes en rooster deze in de oven met olie, peper, zout, komijn. Dat kan gerust een dag voordien.
Maak een witte roux met (plantaardige) boter, bloem en ongezoete amandelmelk. Pureer de pompoen met wat bouillon erbij en meng onder de witte saus. Kruid bij met peper, zout en nootmuskaat. Haal van het vuur en roer er dan een paar eetlepels edelgist bij. Dat ziet eruit als visvoer, maar geeft een heerlijke, hartige smaak. Ik vind dit lekker met rigatoni bijvoorbeeld. 

Tot slot, de voorbije drie woensdagmiddagen hebben we ook telkens iets gebakken. Onze favorieten wortelcake, niet echt lekkere zandkoekjes (ik moet nog een beter plantaardig recept zoeken of andere margarine proberen....) en deze lekkere banaan-pecan muffins! Leuke traditie met mijn kleine koks, als we dan toch snoepen, dan doen we het beter goed!

Op naar februari, ik heb er al zin in!