dinsdag 20 augustus 2013

operatie #1 met een recept en een dilemma

15 oktober zal er niet sneller zijn dan ik denk. Omdat ik er namelijk veel aan denk. En dan gaat de tijd niet rapper of sneller maar exact zoals hij is. Dus, nog maar 8 weken.
En ja, er zijn nog wat kleine details die moeten geregeld worden (ahum).
Ons huis is intussen onderverhuurd. Met meubels. Maar ik denk niet: met voorraadkast.
Dus daarom: operatie #1: eet de voorraad

Ik neem me voor om vanaf nu elke keer dat ik kook*, minstens 1 ingrediënt te gebruiken uit de kast.
Want daar staat nog vanalles.

Dit weekend heb ik iets nieuws gemaakt met maar liefst 3 kastingrediënten. En de porto (zie verder) kwam ook uit de kast, maar dat telt niet.
Ik had me losjes geïnspireerd op wat recepten op internet maar ik weet niet meer welke. En het is het seizoen want de tomaten zijn nu goedkoop én keilekker.

Tomaten gevuld met linzen


Hol tomaten uit. Ik weet niet hoeveel tomaten. Ik nam er 8 kleine. Maar ik had nog vulling over. Maar dat is lekker, de dag erna, dus ge moet dat niet precies uitrekenen.
Hou de binnenkant bij voor iets anders lekkers (soep, ik zeg maar iets).
Laat de tomaten even ondersteboven uitlekken.
Kook bruine/zwarte gedroogde linzen** (kast!) (geen gele, die verpulveren en dat willen we niet) met een paar takjes tijm en blaadjes laurier.
Snij een ui/sjalotjes.
Zet de tomaten (ongevuld dus) in de oven in een ovenschaal met wat olijfolie.
Stoof de ui glazig en doe er een eetlepel bloem bij. Schenk er dan een half glaasje porto bij en drink de andere helft van het glas op. En het als het niet genoeg is, doe er nog een half glas bij en schenk uw eigen ook nog wat in.
Klein blikje tomatenpuree erbij (kast!). Goed roeren. Blik/bokaal witte bonen erbij (kast!).
Als de linzen klaar zijn, vis de takjes eruit en doe dat dan bij het tomatenmengsel en kruid af (met wat je lekker vindt, ik koos voor rozemarijn).
Snijd een zachte, sterk smakende geitenkaas is stukken en brokken en meng onder de linzen.
Vul de tomaten (die zijn ondertussen gaar) met het mengsel en zet nog even in de oven.
Als je nog wat kaas over hebt om er bovenop te leggen en dan onder de grill, dat lijkt me ideaal.
Ik dacht er pas aan toen alle kaas in mijn tomaten zat.

Lekker met bulghur (kast!).

Smakelijk!

Dilemma #1
Neem ik kruiden mee naar Montevideo? Of is dat net zonde en kan ik beter leren koken met de kruiden die ze daar hebben?

*Edit: we zijn een dag later, ik heb een super lekkere salade met kaasflapjes gemaakt voor onverwacht verliefd bezoek en heb niks uit de kast gepakt. Morgen beter!
**Luiewijvenversie: linzen uit blik (staat ook nog in de kast, dus kans is groot dat ik dit opnieuw maak). Linzen dan wel goed spoelen.


3 opmerkingen:

  1. en is dit makkelijk voedsel voor een kleintje als Oona? (JulieM)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Matig succes bij Oona, maar dat ligt eerder aan haar wispelturigheid dan aan het recept. Geen idee dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kruiden vind je ook in Montevideo, vers of gedroogd. Ge gaat wel naar het Zwitserland van Zuid-Amerika hé, het is geen land à la Honduras waar je enkel maar kunt dromen van een potje choco of goede Gruyère. Succes met het ledigen van de kast ! Bij ons is dat allemaal in de container verdwenen... vooral de voorraad alcohol, snik !

    BeantwoordenVerwijderen